sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Pääsiäispaimennukset

Päästiin pitkästä aikaa paimentamaan Lempin kanssa perjantaina ja lauantaina. Ensi viikolla alkaa paimennuskurssi, joten oli kiva päästä vähän kertaamaan sääntöjä ennen sitä.
Lempi on nyt vähän sellaisessa vaiheessa, että se tekee hyvin itsenäisesti, mutta kun siihen lisätään käskytys, niin se ottaa kovasti painetta eikä oikein kestä nipottamista. Ei se onneksi lopeta paimentamista, mutta se vähän menettää itseluottamustaan.

Perjantaina ensimmäinen kierros kerrattiin suuntia ja etäisyyttä sekä hieman muistuteltiin pysähdyksiä. Mä olen itse todella huono tehtävissä, joissa ei ole selkeää päämäärää, joten tässäkin olin ihan pihalla ja myöhässä koko ajan.
Tässä tehtävässä näkyi Lempissä kuitenkin jännä reaktio. Se pystyy nykyään jo aika helposti pitämään isoa etäisyyttä pyydettäessä, mutta nyt se reagoi minulta tulevaan paineeseen tulemalla lähemmäs lampaita, mutta poistamalla paineen eläimistä. Se pystyi kiertämään lampaita tosi lähellä, mutta ei vaikuttanut niihin mitenkään, joten eläimet pysyvät rauhallisina. Se on kerran aikaisemminkin tehnyt saman, mutta silloin ajattelin, että se on vaan pois vietistä, nyt se kuitenkin työskenteli koko ajan, tiedä sitten sen aivoituksista.
Tokalla kierroksella tehtiin poispäiajoa tavoitteena saada hyviä nostoja ja muistuteltiin pysähdyksiä. Tehtiin Lempin kanssa pitkässä ohuessa liinassa, jotta sain vaadittua pysähdykset kunnolla ja estettyä hakukaaren tarvittaessa. Lempi ajaa poispäin yleensä hyvin ja osaa itse säädellä tempoaan, joten keskityttiin sitten enemmän niihin pysähdyksiin.
Kolmas kierros tehtiin samaa harjoitusta, mutta samalla tehtiin pieniä hakuja. Lempi meni hyvin, hiukan vielä pysähdykset valui, mutta suunta oli jo parempi.

Lauantaina treenattiin eri paikassa ja lampaat siirrettiin sinne juuri ennen treenejä, joten niillä oli aika kova veto kavereiden luokse. Tämä aiheutti ongelmia vähän koko ajan ja koira sai olla tosi tarkkana, ettei menettänyt lampaita.
Ensimmäisellä kierroksella tehtiin hakua ja tolpan kiertoa molempiin suntiin. Haku tehtiin vaan vasempaan vedon takia. Ei olla kovin paljoa tehty hakuja joissa on tolppakoira, mutta se ei aiheuttanut mitään ongelmaa, vasen kaari aukesi ihan hyvin ja tolpan kierrossa ei ollut ongelmaa.
Toisella kierroksella tavoite oli tehdä haku oikeaan ja sieltä tolpan kierto ja poispäinajona lampaat takaisin tolppakoiralle.
Lähetin Lempin oikeaan kaareen ja se leikkasi sieltä vasempaan ja yllätys, yllätys menetimme lampaat. Lampaiden haku epäonnistui totaalisesti ja minä menetin hermoni kun koira ei ollenkaan tajunnut mitä piti tehdä eikä viitsinyt kuunnella ja sähläsi omiaan. Tämän kierroksen lopuksi sitten tehtiin vähän hallintaa. Lempi ei yhtään ajatellut itse ja koska paimentaminen koiran kanssa joka ei lue eläimiä vaan ainoastaan tottelee ei onnistu, niin menetimme lampaat uudelleen. Tämän jälkeen Lempi meni autoon pienelle tuumaustauolle.
Kolmannella kierroksella tavoitteena oli ottaa lampaat ulos häkistä ja laittaa ne sinne takaisin. Aloitettiin Lempin kanssa kuitenkin avaamalla kaaret molempiin suuntiin. Sitten avasin häkin ja otettiin lampaat ulos. Niiden takaisin laittaminen ei sitten ollutkaan niin helppoa.
Lempaat oli vain muutaman kerran häkitetty, joten ne ei mennytkään sinne ihan automaattisesti. Minä oli koko ajan myöhässä, mutta onneksi Lempi oli tsempannut viime kierroksesta ja nyt totteli hyvin ja käytti myös omia aivojaan. Saatiin sitten lopulta Kaisalta ja Freijalta apua ja saatiin lampaat häkkiin. Tämä oli kuitenkin hyvä harjoitus, koska jos Lempin saa tajuamaan tehtävän idean, niin yleensä se alkaa automaattisesti toimimaan oikein. Ja häkittämisessä on paljon apua jos koira ymmärtää, että lampaat halutaan sinne häkkiin.
Yksi asia joka menidän on nyt otettava tiukkaan treeniin on paimennuksen lopettaminen ja aloittaminen. Alkaa olla kovin vaikeata odottaa lupaa ja jättää lampaat käskettäessä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti